Adóoptimalizálás és külföldi cégalapítás szakértőktől, Önnek
BeaconBeaconBeacon
(Hétfő - Péntek)
sales@beaconuae.com
Dubai, UAE
BeaconBeaconBeacon

Dubai útja a gyöngyhalászattól a globális üzleti központig

dubai

Az Egyesült Arab Emírségek ragyogó ékszerdoboza, Dubai ámulatba ejti a világot a lélegzetelállító épületeivel, kiemelkedő gazdasági növekedésével és a turizmus robbanásszerű fellendülésével. Hogyan vált Dubai a világ egyik leggazdagabb városává? Tekintsünk vissza a történelemben és ismerjük meg a város fejlődésének történetét.>>>

A gyöngyhalászat kezdetei

Az 1770-es évektől az 1930-as évek végéig a mai Egyesült Arab Emírségek területén a gyöngyhalászat volt az elsődleges bevételi forrás. Ez ugyan szerény kezdet volt a Perzsa-öböl lakói számára, de ez alapozta meg a város későbbi fejlődését.

Dubai nem az olaj miatt lett gazdag

Az 1950-es évek végén Dubai küszködött. Bár kitermelték az olajat, de a városnak nem származott magas bevétele ebből, ellentétben Abu Dhabival, ami már hét évtizeddel ezelőtt is virágzott. 

Ekkor döntött a változtatás mellett Dubai akkori uralkodója, Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk. Elkezdett befektetni az infrastruktúrába, és 1960-ban megépítette Dubai első repülőterét.

Infrastruktúra és turizmus Dubaiban

A repülőtér több más infrastrukturális projekt megépítése előtt is megnyitotta az utat. A sejk felismerte, hogy az infrastruktúra hosszú távú stratégia, ami reményt adhat a a dubai gazdaságnak. 

A befektetések idővel a turizmus fellendítéséhez vezettek, a kitermelt olajat pedig a ma ismert város felépítéséhez használták. 

Dubai a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává nőtte ki magát az ikonikus épületeinek és korszerű infrastruktúrájának köszönhetően. Az idegenforgalmi ágazat Dubai bruttó hazai termékének 20%-át teszi ki.

Globális üzlet Dubaiban

Az infrastruktúra fejlődését a kereskedelem szárnyalását is elősegítette. Dubai 1985-ben hozta létre az első vámszabad övezetét: Jafza-t, ami a világ legnagyobb ilyen övezete volt. Ezt további 30 vámszabad zóna létrehozása követte, amelyek adókedvezményeket, vámkedvezményeket és mentességet kínálnak a külföldiek számára. 

Ezzel a lépéssel Dubai több számos globális vállalkozást vonzott a városba. A Jafza társaságok teszik ki dubai külföldi befektetéseinek 20%-át, amelyekben hozzávetőleg összesen 144 000 alkalmazott 80 milliárd dollárnyi nem olajpénzt termel. Ez a város bruttó hazai termékének (GDP) 21%-a.

Dubai az elmúlt évtizedek során dinamikus és diverzifikált gazdasággá vált, így a bevételei különböző forrásokból származnak. A város GDP-jének nagy része tehát, ellentétben a közhiedelemmel, nem olajalapú. Bevételei elsősorban árutermelésből, a szolgáltatási szektorból és turizmusból származnak. 

Ha még nem járt Dubaiban, akkor itt az ideje, hogy személyesen is felfedezze e csillogó metropolisz a gazdag kultúráját és történelmét.

Leave a Reply

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

NE MARADJON LE LEGJOBB AJÁNLATAINKRÓL! Értesüljön időben a legfrissebb akciókról és aktualitásokról a dubaji cégalapítással kapcsolatban!
Köszönöm, nem
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
%d bloggers like this: