Adóoptimalizálás és külföldi cégalapítás szakértőktől, Önnek
BeaconBeaconBeacon
(Hétfő - Péntek)
sales@beaconuae.com
Dubai, UAE
BeaconBeaconBeacon

2023. január 1-től kötelező a munkanélküli-biztosítás az Egyesült Arab Emírségekben

egyesult-arab-emirsegek

Az Egyesült Arab Emírségek 2023. január 1-től kötelezővé teszi a munkanélküli-biztosítási rendszerbe történő belépést a magán- és közszférában dolgozó munkavállalók számára. A biztosítási díj, az alapfizetéstől függően, havi 5-10 dirham pluszkiadást jelent a munkavállalók számára.

A mai blogban röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni az új szabályozásról és a rendszerről.>>>

Milyen célt szolgál az Egyesült Arab Emírségek új döntése?

Az Egyesült Arab Emírségek Emberi Erőforrások Minisztériuma által január 1-jén megnyitott program lehetővé teszi, hogy az Emírségeken belüli munkavállalók a munkahelyük elvesztése esetén munkanélküli segélyre legyenek jogosultak.

A program neve: Involuntary Loss of Employment (ILOE), és online, illetve összesen hét különböző platformon keresztül lehet előfizetni rá. 

Hogyan válhat valaki jogosulttá? 

Ahhoz, hogy ön jogosult legyen a biztosítási rendszer szerinti kompenzációra, legalább 12 egymást követő hónapot kell egy munkahelyen eltöltenie, a biztosítási rendszerbe való belépés napjától kezdve.

Amennyiben elveszíti a munkahelyét, jogosulttá válik, és három hónapon át megilleti az alapbére 60%-a, amennyiben egy önön kívül álló ok miatt veszítette el az állását.

A rendszerbe való belépésnek két kategóriája van:

A kategória

  • Ez a kategória azoknak az alkalmazottaknak nyitott, akik 16 ezer dirhamnál kevesebb alapbért keresnek.
  • A biztosítási költségük havi 5 dirham, azaz évente 60 dirham.
  • A havi kompenzáció az alapbér 60%-a, ami legfeljebb 10 ezer dirham.

B kategória

  • Ebbe a kategóriába tartoznak a havi 16 ezer dirhamot vagy annál többet keresők.
  • Számukra a biztosítási költség duplázódik, tehát 10 dirham/hó, és 120 dirham/év.
  • A havi kompenzációs alapbér 60%, és maximum 20 ezer dirham.

A biztosítási rendszerbe való belépés határideje: 2023. június 30. 

Mi történik azzal, aki nem csatlakozik vagy nem fizet időben?

Az Egyesült Arab Emírségek 2022. évi 604. számú, az állásvesztésről (ILOE) szóló miniszteri határozatának értelmében 6 hónap türelmi időszak áll rendelkezésre a munkavállalók számára a belépésre.

Amennyiben a biztosított munkavállalót 2023. január 1-jénél későbbi időpontban vették állományba, 4 hónap türelmi idő áll rendelkezésére a csatlakozáshoz, attól a naptól kezdve, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe érkezett, illetve benyújtotta a vízumkérelmet.

Amennyiben munkavállalóként a határidő lejárta után sem csatlakozik a rendszerhez, 400 dirham pénzbírságot szabnak ki, és meghosszabbítják a határidőt.

Amennyiben biztosított, de a választott fizetési gyakoriság szerinti biztosítási díjat a szerződéstől számított 3 hónapot meghaladó ideig nem fizeti meg, 200 dirham kötbért szabnak ki.

Az online biztosítási rendszerbe a http://www.iloe.ae webhelyen léphet be. 

Amennyiben szüksége van segítségre a munkanélküli-biztosítási rendszerbe való csatlakozáshoz, forduljon bátran a Beaconhoz, és kérjen ingyenes konzultációt itt.>>>

Leave a Reply

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

NE MARADJON LE LEGJOBB AJÁNLATAINKRÓL! Értesüljön időben a legfrissebb akciókról és aktualitásokról a dubaji cégalapítással kapcsolatban!
Köszönöm, nem
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
%d bloggers like this: